Pestrec mariánsky - Silybum marianum

27.02.2021

Liečivé účinky Pestreca mariánskeho boli známe už v staroveku a v stredoveku. Terapeutické účinky Pestreca mariánskeho poznali Dioscorides a Plinius, ktorí žili v prvom storočí nášho letopočtu. Významní anglickí bylinkári John Gerard (1545-1611) a botanik Nicholas Culpeper (1616-1654) písali o priaznivých účinkoch Pestreca mariánskeho na pečeň. V súčasnosti sa Pestrec vďaka jeho liečivým účinkom pestuje hlavne pre potreby farmaceutického priemyslu...

Najdôležitejšou látkou obsiahnutou v tejto rastline je silymarín, ktorý je silným antioxidantom. Jeho obsah dosahuje 2%  3%, čo určite nie je zanedbateľné množstvo. Obsahuje tiež flavonoidy, biogénne amíny, vitamíny C a K, fytosteroly, triesloviny, olej s veľkým množstvom kyseliny linolovej (50%) a minerálne soli. Pestreca si môžete vyrobiť účinný odvar alebo tinktúru aj sami doma. Semená Pestreca mariánskeho sa používajú na výrobu lieku Sylimarol... Tento liek sa podáva ľuďom pracujúcim s chemickými parami a ožarovaním, alebo terapeuticky pri cirhóze pečene, alkoholickom stukovatení pečene, nealkoholickom stukovatení pečene, infekciách žlčových ciest , žlčníkových kameňoch , po žltačke , počas liečby rakoviny. Je neškodný aj pre tehotné a dojčiace ženy...

Pestrec mariánsky má protizápalové účinky, stimuluje regeneráciu a produkciu nových pečeňových buniek a detoxikuje organizmus. Chráni pečeň pred početnými jedmi, ako napríklad alkohol, sírouhlík, pesticídy a dokonca aj jedy Muchotrávky. Má antikoagulačné vlastnosti, posilňuje steny krvných ciev, zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav, zlepšuje tiež trávenie a u laktujúcich žien Interakcie: znižuje koncentráciu a účinnosť liekov, ako sú metronidazol a indinavir...

Zber a sušenie: Kvety Pestreca sa zbierajú koncom augusta alebo v septembri, keď semená zhnednú. Sušia sa na vzdušnom a zatienenom mieste, po vysušení sa tretím semená oddelia. V potravinárstve sa zo spodných listou ratliny pripravujú zdravé šaláty. V kozmetike sa zo semien Pestreca vyrába olej, ktorý zvlhčuje pokožku a urýchľuje jej regeneráciu. Zriedkavo sa pestuje aj v záhradách na okrasné účely.

Nájdete nás aj na Facebooku, pridajte sa do skupiny, alebo sledujte stránku, veľmi tým pomôžete rozvoju stránky a dozviete sa o nových článkoch ako prví...           Stránka Facebook...           Facebook skupina...

Ak vás nejaký článok potešil, zlepšil váš deň, alebo vás inak nadchol, tu môžete prispieť na tvorbu, kľudne pošlite aj 1 euro určite poteší a vytvorí čas na tvorbu. Ďakujem a buďte zdraví...

NL92 INGB 0663 5046 51

Bic a Iban: INGBNLA2

Adresa banky: ING Bank NV, Foreign Operations,PO Box 1800, 1000 BV Amsterdam...Do kolonky meno prijímateľa prosím napíšte nazov článku, aby som vedel konkrétne aký sa vám páčil najviac... 

Zdroj: wiki...